5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 125. Madde Şerefe Karşı Suçlar Kapsamında Hakaret Suçu
- February 21, 2024
- Posted by: oktadmin
- Category: Ceza Hukuku
Kişinin haysiyeti ve onuruna yönelik her türlü saldırı TCK 125. Madde gereği HAKARET SUÇUNU teşkil etmektedir. Hakaret ancak somut bir fiil veya olgu isnat edilerek veya sövmek suretiyle işlenebilecek bir suçtur. Korunan hukuki değer, manevi bütünlüğünün karşılığı olan şerefidir. Bu sebeple Hakaret Suçu başlık olarak Şerefe Karşı Suçlar adı altında yer almıştır.
Hakaret
Madde 125- (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
- a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
- b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
- c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
Suçun Nitelikli Hali
Maddenin 2. Fıkrasında hakaretin yüz yüze veya karşı karşıya sırada işlenmemesi ( Facebook, Twitter, İnstagram, Gazete, dergi vs gibi araçlarla işlenmesi) de mümkündür. Bu şekliyle mağdur huzurunda olmadan, mağduru tanımadan da hakaret suçuna ilişkin bir saldırı gerçekleştirmiş olacaktır.
Maddenin 3. Fıkrasında suçun nitelikli haline yer verilmiştir. Suçun nitelikli hallerinden birinin gerçekleşmesi halinde cezanın alt sınırı daha yüksek bir ceza tayini açısından değişkenlik göstermiş olup suçu 3. Fıkrada bahsedilen şekliyle işleyen kişiye verilecek ceza 1 yıldan az olamayacaktır.
Hakaret suçunun oluşması için, isnat edilen somut fiili veya olgunun kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olması gerekmektedir. Ancak her SÖVME fiili hakaret suçunu oluşturmayacaktır.
Sosyal medya vasıtası ile “Sosyal Medya Suçları” diye tariflenen suçlar hangi hususları içeren suçlardır
Sosyal medya vasıtası ile yapılan herhangi bir paylaşımın mağdura yönelik açık, doğrudan olacak şekilde muhatap alınarak yapılmış olması gerekmektedir. Eylemi içeren (yorum, ileti, mention vs) mağdurun şeref ve saygınlığına doğrudan bir saldırı içermelidir. Ek olarak failin kimlik bilgilerinin çıkarılması açısından verilerin edinilmesi gerekmektedir. İlgili verileri içermeyen şikayetler her ne kadar işleme alınmış olsa dahi, bilişim sistemlerine özgü delil bulma tekniği ve hukuki zorluklar nedeniyle failin tespiti ile ilgili sorunlar oluşabilecektir.
Hakaret davası sonrası tazminat ve Yargılama Giderleri
Hakaret suçuna ilişkin yapılan yargılama bittikten, Asliye Ceza Mahkemesinin hakaret suçuna ilişkin ceza tayini kararı kesinleştikten sonra mağdurun Tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Tazminata ilişkin karar ise ayrıca görülecek yargılama neticesinde, failin sosyo ekonomik araştırması yapıldıktan sonra hükmedilecektir.
Asliye Ceza Mahkemesi kararı kesinleştikten sonra mağdur kendisini mahkemede avukat ile temsil ettiyse, o sırada yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre avukatlık vekalet ücretini ve yargılama giderlerini ödemekle yükümlü olacaktır.
Soruşturma Aşaması
Hakaret suçunun basit hali 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca şikayete tabi bir suçtur. Savcılık makamı şikayet akabinde soruşturma başlatabilir. Soruşturma safhası başladıktan sonra suç bu haliyle uzlaşmaya tabi suçlardan olduğu için Adalet Bakanlığına bağlı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı Uzlaştırma listesinde kayıtlı uzlaştırmacıya tevdi edilir. Atanan tarafsız uzlaştırmacı eşliğinde uzlaştırma görüşmeleri başlar. Uzlaştırma görüşmesinden sonuç alınamazsa kovuşturma aşamasına geçilir ve yargılama yapılmaya başlanır.
Bahse konu anlatımlar Cumhurbaşkanına hakaret suçu için geçerli değildir. Bu suç tipinde soruşturma aşaması re’sen ele alınır.
Zamanaşımı
Hakaret suçunda zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu süre içerisinde, fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde şikayette bulunulmalıdır.
Karşılıklı hakaret
Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi hali özel haksız tahrik hali olarak ceza kanunumuzda düzenlenmiştir. Bu duruma göre hakim, karşılıklı hakarete kimin neden olduğunu göz önünde bulundurma suretiyle taraflara ceza tayin edecektir. Tarafların tümüne veya yalnızca birisine cezada indirim uygulayabileceği gibi, taraflara ceza tayin edilmemesi yönünden bir karar da verebilmektedir. Cezada indirim 1/3 oranıyla uygulanır.
TCK 129/3 maddesi özel bir düzenlemedir. Hakimin kusurluluk açısından ilk hakarette bulunan taraf hakkında ve ona karşılıkta bulunma suretiyle hakarette bulunan tarafa bakışı farklılık gözetmektedir.
Milletvekiline hakaret
Milletvekili sıfatını taşıyan kişi aynı zamanda kamu adına bir görev ifa etmesi hasebiyle kamu görevlisi olarak addedilmektetir.
Kamu görevlisi, kanunlardan kaynaklı görevlerini ifa eden kişidir. Bu tanıma göre görevini yerine getirdiği esnada veya ifa esnasında hakaret edilmesi gerekmektedir. Görev sebebiyle hakaret edilmiş kişinin şikayet hakkı doğmaktadır. Şikayet hakkının doğması açısından nedensellik bağı bulunması gerekmektedir.
Kamu görevlisine hakaretin görevi esnasında gerçekleştirilmesi şart değildir. Kamu görevinden ayrılan kişiye karşı da gerçekleştirilebilir. Kamu görevlisi, görevinden ayrılsa da göreviyle alakalı olarak gerçekleştirdiği eylemlerden ötürü, hakaret teşkil eden bir fiile maruz kaldığı hallerde de hakaret suçunun nitelikli hali gerçekleşmiş olacaktır.
Cumhurbaşkanına hakaret
Madde 299- (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/35 md.) Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır.
(3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.
Adli para cezası ne kadar
Adli para cezasının hesaplanabilmesi için ceza mahkemelerince sanığa verilecek cezanın gün sayısı belirlenir. Belirlenmiş gün sayısı üzerinden sanığın sosyo ekonomik durumuna göre günlüğü en az 20 TL en fazla 100TL olacak şekilde ceza adli para cezası şeklinde tayin edilir.
Beddua hakaret midir
Beddua bir çeşit ilenme biçimidir. Yargıtay kararları gereği beddua şeklinde yapılan söylemler hakaret suçu kapsamında değerlendirilmemektedir.
Allah senin de belanı versin…
sizin gibi insanların Allah’ı olduğuna inanmıyorum…
Allah seni bildiği gibi yapsın
Allah senin canını alsın/almasın
Yarını göremezsin inşallah
Allah senin çocuklarından çıkartsın bu acıyı
Sosyal Medyadan Hakaret
Sosyal medya vasıtası ile yapılan herhangi bir paylaşımın mağdura yönelik açık, doğrudan olacak şekilde muhatap alınarak yapılmış olması gerekmektedir. Eylemi içeren (yorum, ileti, mention vs) mağdurun şeref ve saygınlığına doğrudan bir saldırı içermelidir.
Mesaj Yolu İle Hakaret
Kamu Görevlisine Hakaret Polis Memur Doktor Belediye Başkanı Avukat Hakem
Kamu görevlisi, kanunlardan kaynaklı görevlerini ifa eden kişidir. Bu tanıma göre görevini yerine getirdiği esnada veya ifa esnasında hakaret edilmesi gerekmektedir. Görev sebebiyle hakaret edilmiş kişinin şikayet hakkı doğmaktadır.
YARGITAYIN HAKARET SUÇU OLARAK SAYDIĞI KELİMELER
Şerefsiz Geri zekalı Haysiyetsiz Aptal Pislik Hayvan Hırsız
Rüşvetçi Sahtekar Eşek Köpek Topal herif Kör Fahişe Kambur Frengli
İnsan müsveddesi Aklı kıt Spastik Kel Deli